Landelijke Methodiekhandleiding pleegzorg en de Monitor pleegzorg

In het eerste kwartaal van 2017 worden binnen de pleegzorg de landelijke Methodiekhandleiding en de Monitor Pleegzorg geïmplementeerd.

De Methodiekhandleiding pleegzorg

Pleegzorg betreft kinderen die kwetsbaar zijn. Een veilige en stabiele plek is belangrijk voor een kind om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Het blijkt niet altijd eenvoudig om zo’n veilige en stabiele plek te creëren. Het aantal afgebroken plaatsingen is hoog. Van alle pleegzorgplaatsingen wordt 25%-45% voortijdig afgebroken (Richtlijn Pleegzorg; Baat, M. de, Bergh, P. van der, Lange, M. de, 2015)

Pleegzorg is een krachtenveld waarin vele verschillende belangen aan de orde zijn. Met het oog op de complexiteit van het vak van pleegzorgbegeleider en de transformatie van de zorg is een uniforme methodiekhandleiding met concrete handvatten van groot belang. Om de effectiviteit en kwaliteit van plaatsingen te vergroten is het belangrijk dat pleegzorgbegeleiders voldoende handvatten hebben om hun begeleiding van pleegouders, ouders en kind uit te voeren. Van deze handvatten moet aannemelijk zijn dat ze in de praktijk ook daadwerkelijk effectief zijn.

Vanuit de wens om effectiever en uniformer te werken in de pleegzorg, hebben PI Research en het Nederlands Jeugdinstituut de handen in één geslagen om de basismethodiek voor pleegzorgbegeleiding te ontwikkelen en te implementeren. Om de handleiding zo goed mogelijk te laten aansluiten op de pleegzorgpraktijk is de handleiding in samenwerking met een viertal pleegzorgaanbieders ontwikkeld en geïmplementeerd, namelijk: Jeugdhulp Friesland, Juzt, Lindenhout en Youké. Deze basismethodiek zal in het eerste kwartaal van 2017 binnen Youké worden geïmplementeerd. Het omvat een beperkte maar stevige basis waarin de visie op pleegzorg uitgewerkt is in handelingsprincipes.

De Monitor in de opvoedvariant

De Monitor Pleegzorg is een gespreksinstrument dat helpt bij het gericht in kaart brengen en evalueren van hoe het met het pleegkind gaat in een perspectief biedend pleeggezin (de opvoedvariant). Per fase zijn er bepaalde onderwerpen die besproken zullen worden met kind, ouders en pleegouders. Doel is het zicht houden op de ontwikkeling van het kind en het voorkomen van breakdowns.

De frequentie waarin de monitor Pleegzorg wordt ingezet als gespreksinstrument is in ieder geval minimaal een keer per jaar en halfjaarlijks bij kinderen tot en met drie jaar.

De manier waarop de monitor wordt ingezet en besproken wordt afgestemd op de situatie van het pleegkind.

De gegevens worden gebruikt in het belang van

  1. het pleegkind en
  2. in het belang van het door ontwikkelen van de pleegzorg opvoedingsvariant

Voor het pleegkind:

De Monitor pleegzorg is een hulpmiddel voor de pleegzorgbegeleider om de ontwikkeling van het pleegkind en het risico op breakdown te volgen. Mede op basis van informatie verkregen door afnemen van de monitor maakt pleegzorgbegeleider samen met pleegkind, ouders en pleegouders afspraken over de doelen en begeleiding voor komende periode. Met als doel: dat kinderen zich zo goed mogelijk ontwikkelen op een stabiele plek in het pleeggezin.

Voor de pleegzorg opvoedingsvariant:

Pleegzorg Youké kan door het analyseren van alle gegevens van alle pleegkinderen informatie verzamelen. Met als doel: het verbeteren van de pleegzorg.

Deel dit bericht: