Introductie

Het thema veiligheid is in de Jeugdhulp en dus ook bij de afdeling Pleegzorg altijd een belangrijk thema. De pleegzorg is landelijk verder aan het professionaliseren en men ontwikkelt nieuwe regelgeving en richtlijnen. Binnen Youké moesten er vervolgstappen gezet worden om hierbij aan te haken en dit hebben we gedaan in het project ‘Veilig opgroeien in een pleeggezin’. Dit project liep van mei tot oktober 2016.

In de pleegzorg is de samenwerking, een constructieve werkrelatie, vertrouwen tussen pleegzorgorganisatie en pleegouders van groot belang. Een goede samenwerking tussen ouders, kind, pleegouders, het netwerk en betrokken professionals is van essentieel belang voor de ontwikkeling van het kind en de stabiliteit van de plaatsing. Een wederzijdse acceptatie, gedeelde doelen en duidelijke afspraken hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind. Youké streeft naar samenwerking vanuit vertrouwen en transparantie en wil graag de verschillende verantwoordelijkheden zorgvuldig definiëren; in het geval van pleegzorg is er vaak sprake van verschillende en soms elkaar overlappende verantwoordelijkheden. Zo hebben pleegouders vaak de rol van de primaire opvoeder gedurende 7×24 uur van kind, terwijl het gezag geregeld elders ligt. Pleegzorgorganisatie en pleegouders worden samen verantwoordelijk gesteld voor het veilig opgroeien in het pleeggezin. Bij plaatsing in het justitieel kader heeft tevens de gecertificeerde instelling een verantwoordelijkheid.

 

Wat hebben we gedaan?

Tijdens de projectperiode is het gehele werkproces bekeken op aspecten van veiligheid en zijn aanpassingen gedaan in werkwijze, documenten en informatiemateriaal. Uit het enthousiasme van de pleegzorgbegeleiders is gebleken dat er grote behoefte is aan meer éénduidigheid van het gehele pleegzorgproces. Er zijn veel aspecten uit inventarisatielijsten, individuele gesprekken met de pleegzorgbegeleiders en uit werkgroepen naar voren gekomen. Hieruit zijn voorstellen gedaan met betrekking tot een update van het pleegouder begeleidingsplan en de Checklijst veiligheid. Maar ook de inhoud van de Startmap is vernieuwd waardoor pleegouders en ouders meer informatie krijgen en geattendeerd worden op de website van Youké Pleegzorg .
De pleegzorgcontracten en de daarbij behorende Algemene voorwaarden zijn onder de loep genomen en worden momenteel voorgelegd aan de jurist en een vertegenwoordiger van de POR. Daarnaast is er een overzicht van het werkproces pleegzorg ontworpen waarin de processen in de pleegzorg overzichtelijk zijn terug te vinden.

Voorop staat dat je een situatie voor een kind samen veilig maakt door hierover geregeld in gesprek te gaan en eventuele signalen van onveiligheid probeert te duiden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een gesprek tussen pleegzorgbegeleider en pleegouders kan helpen om pleegouders alert of voorbereid te laten zijn op mogelijke situaties waar de veiligheid in het geding is. In het gesprek kunnen Informatiemateriaal, formats, richtlijnen en het maken van duidelijke afspraken ondersteunen. Met de afdeling pleegzorg zijn interne afspraken gemaakt wanneer en met wie de pleegzorgbegeleider een zaak al dan niet multi-disciplinair bespreekt. Samen proberen we op deze wijze veilig opgroeien voor een kind meer te waarborgen en daar hebben we u als pleegouder hard bij nodig.

Als u hierover nog vragen hebt dan kunt u bij uw pleegzorgbegeleider terecht.

Deel dit bericht: